dinsdag 11 februari 2020

En de Koorvlam is... vertrokken!

Op 24 januari startte de World Choir Games Koorvlam aan haar doortocht door Vlaanderen. Ontdek waar ze nu al allemaal geweest is!

Zuhal Demir Koorvlam 2

Het aansteken van de vlam

De KOORVLAM werd op 24 januari aangestoken door Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. Ze deed dat in het goede gezelschap van het koor van het Sint-Jan-Berchmanscollege van Antwerpen. De jonge kinderen zorgden voor een hartverwarmend optreden met de minister in hun midden.

Ik wil de organisatoren bedanken dat er ook plaats is voor inclusiviteit, zodat ook mensen van kwetsbare groepen kunnen deelnemen aan dit grootse evenement”, vertelde de minister aan Het Laatste Nieuws.

Zuhal Demir Koorvlam 3

Week 1

Etikhove

Diezelfde dag startte de Koorvlam haar doortocht door Vlaanderen. In de namiddag werd ze reeds onthaald in de Vrije Basisschool van Etikhove tijdens een heuse schoolzangdag. 135 schoolkinderen hebben wekenlang vlijtig gerepeteerd o.l.v. coaches van Koor&Stem Oost-Vlaanderen. Op 24 januari konden ze een hele dag zingen en mochten ze aan het eind van de dag hun publiek van ouders, grootouders en leerkrachten trakteren op een zeer geslaagd resultaat. Het concert werd plechtig geopend door een trotse directrice Greta Van Maelsaeke en een muzikale verwelkoming in verschillende talen, waarna de Koorvlam plechtig op haar piëdestal werd geplaatst. Het concert heette ‘hand in hand’ en was een kleurrijke afwisseling van liedjes van over de hele wereld. Zelfs danspasjes ontbraken niet! Dit was een prachtige uiting van het geloof in muziek als een wereldtaal die kinderen van over de hele wereld met elkaar verbindt.

Herbeleef een paar van de leukste momenten van het concert in Etikhove op youtube.

Leuven

Nog steeds dezelfde dag reisde de Koorvlam naar Leuven! Deze keer werd ze niet onthaald door kinderen, maar wel door de Gezinsbond en haar vrijwilligers, die voor de gelegenheid bezoek hadden van Allez, Chantez!. Allez, Chantez! is een initiatief dat door twee dames werd opgericht in Gent, met de bedoeling maandelijks mensen samen te brengen om losjes samen te zingen. Denk meer aan uit volle borst zingen in de douche - maar dan met 500 man, moet een grote douche zijn - dan aan een koorrepetitie. Dit laagdrempelige zangconcept bleek een heel leuke boel te zijn, want ondertussen groeide het uit tot een rendabele onderneming met zangwerkingen in Gent, Kortrijk en Leuven. Hun missie: mensen verbinden met elkaar in een open samenleving. Hun werkwijze: gratis zangsessies die geluk, jeugdsentiment, zorgeloosheid, vrijheid en verbondenheid centraal zetten. Zij voelden zich dus helemaal thuis in de World Choir Games leuze SING TOGETHER SHARE HAPPINESS!!

Bekijk op youtube hoe Alles, Chantez! met de aanwezigen aan de slag ging met het officiële lied van de World Choir Games.

200124 Leuven edited 1

Week 2

Roeselare

Een week later was de Koorvlam te gast in Roeselare. 2 meisjes van de Vrije Basisschool in Etikhove, mochten de vlam er overhandigen aan de 400 kinderen van STAP Roeselare en De Brug, die op 1 februari twee maal de zaal bijna vol zongen. 1.450 mensen woonden die dag de mooie prestaties bij van het STAP strijkorkest, het STAP symfonisch orkest, een gelegenheidskoor en de afdeling Woord van de Stedelijke Basisschool De Brug en tot slot het koor Schwoeng. Dit alles onder de begeesterende leiding van Hans Helsen, Dirk Lievens en Kristof Allaert. De Koorvlam werd ontvangen tijdens een uitvoering van Listen met alle kinderen samen.

Herbeleef de intocht van de Koorvlam in De Spil in Roeselare.

IMG 8214

Wil je weten waar de Koorvlam nog allemaal langs zal gaan? Neem een kijkje in de Koorvlamevenementen op onze website.

Share this page

30 oktober tot 7 november 2021, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen verbeelding werkt naakte versie
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen