maandag 15 maart 2021

11de editie van de World Choir Games komt in najaar naar Vlaanderen “Corona krijgt onze koren niet klein”

De World Choir Games, de grootste zangwedstrijd voor koren ter wereld, zal uitzonderlijk in oktober-november worden georganiseerd. “Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke maatregelen. “Corona krijgt onze koren niet klein. De Games gaan straks door”, beklemtonen de Vlaamse regering en de internationale rechtenhouder INTERKULTUR. Zij beslisten om voor een tweede maal de World Choir Games te verschuiven.

Vlaams minister-president Jan Jambon, ook bevoegd voor Cultuur, legt uit: “Veel mensen hebben het afgelopen jaar zware inspanningen geleverd en opofferingen moeten doen om door de pandemie te geraken. Dat was ook het geval voor duizenden koorzangers in Vlaanderen, net zoals voor de meeste enthousiaste zangers overal elders in de wereld. We hebben een fantastisch event – de World Choir Games – vorige zomer al één keer moeten uitstellen. Ook deze zomerperiode komt nog te vroeg. Koren willen enkele maanden kunnen repeteren, oefenen, samen toe leven naar het event en dat kan nog niet. De cijfers zijn nog te hoog en de vaccinaties nog niet op kruissnelheid. Dat geldt ook voor koren uit het buitenland.”

INTERKULTUR en de Vlaamse regering bleven er wel van overtuigd dat dit succesvolle internationale korenfestival een perspectief moest behouden, ook in deze moeilijke tijden. Met de beslissing om de World Choir Games uitzonderlijk in het najaar te laten plaatsvinden, spelen Vlaanderen en INTERKULTUR in op de positieve dynamiek die de World Choir Games uitstraalt.

“We zijn verheugd dat alle partners zich achter een haalbare datum konden scharen, zodat we in 2021 alsnog dit topevenement naar Vlaanderen kunnen halen. Het is een lichtpunt voor vele gepassioneerde zangers in binnen- en buitenland die zolang verstoken bleven van hun passie en het podium. Als muziekliefhebber, zeker ook van koormuziek, wou ik dat dit gereputeerde event op een dag in Vlaanderen kon plaatsvinden”, stelt de minister-president.

Hij vervolgt: “Uit studies blijkt dat zingen in een koor het mentale welzijn bevordert. In een koor ervaren mensen vreugde vanuit het samen zingen. Maar ook vriendschap, een verbeterde stemming, meer zelfvertrouwen en zelfrespect. Er zijn mensen die ervaren dat ‘optreden’ na een aantal stevige repetities het gevoel biedt weer toekomst te hebben. Je werkt met een koor ergens naartoe, je doet het samen, je deelt in het eventuele succes en de trots op het behaalde resultaat. Dat alles betekent perspectief en ook in het voorbije jaar is duidelijk geworden dat perspectief bieden zo belangrijk is.

Muziek bestaat ook in alle culturen. Niet toevallig zingen we met mekaar heel graag op cruciale en emotionele momenten in het leven: bij bruiloften en op begrafenissen, maar ook in het voetbalstadion, tijdens bijeenkomsten of op stap om er de moed in te houden. Kortom : muziek brengt mensen dichter bij mekaar. Wie mij kent weet dat ook ikzelf graag zing.”

De gezondheid, het welzijn en de veiligheid van de deelnemende koren, de meereizende supporters en de vele fans en bezoekers in Vlaanderen zelf blijven natuurlijk de topprioriteit. De schaal van het evenement moet worden bijgesteld en sommige onderdelen van het programma zullen moeten worden herdacht. Toch beschouwen alle partners dit vooral als een kantelpunt na een zware, onprettige periode. Het wordt voor alle betrokkenen een bijzonder – haast emotioneel - moment.

De World Choir Games zal naast het live gebeuren ook een innovatieve digitale poot hebben. De coronacrisis zorgde ervoor dat de stap naar het virtuele is gezet. “Koor&Stem” tekende een digitaal concept uit voor de ontwikkeling van een 'Virtual Village' voor de World Choir Games. Met deze tool kunnen alle koren, die door omstandig heden niet kunnen participeren aan de 11de editie, toch actief deelnemen aan de Games. Het gaat om streaming van de ceremonies, workshops en concerten, maar ook om internationale ontmoetingen en zelfs competitie.

"Door de coronacrisis hebben we de afgelopen maanden veel moeten missen: elkaar ontmoeten, elkaar eens goed vastpakken, samen zingen, samen beleven, enz. Veel zaken die we zo graag doen waren niet mogelijk. Langzaam maar zeker schijnt er licht aan het einde van de tunnel. Door The World Choir Games naar het najaar te verplaatsen maken we dat ook zichtbaar. Niet alleen aan de vele koorliefhebbers in binnen- en buitenland, maar ook aan bewoners, bezoekers en ondernemers. Vlaanderen kijkt ernaar uit om van het evenement een onvergetelijke belevenis te maken. Het motto van de World Choir Games “Sing together, share happiness”, klinkt vandaag sterker dan ooit”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Concreet worden de World Choir Games naar de herfstvakantie 2021 verschoven, van 30 oktober tot 7 november. Games Director Koenraad De Meulder: “Uitstel van de World Choir Games is een uitdaging. De Vlaamse koorwereld engageerde zich massaal voor deze competitie en de voorbereidingen waren volop aan de gang. Ook de deelname van internationale koren overtrof onze stoutste verwachtingen. Aan ons om van de 11de editie een onvergetelijk feest en een weergaloos ontmoetingsmoment te maken. Net dat hebben we nodig, nu we zo lang niet samen hebben kunnen zingen.”

De Vlaamse Overheid, INTERKULTUR en Koor&Stem slaan de handen in elkaar, samen met de steden Antwerpen en Gent en de sponsors, om de beste editie te maken van de World Choir Games.

Gunter Titsch van INTERKULTUR: “Na maanden van beperkingen lijkt het overwinnen van de crisis nu binnen bereik, al hadden we dat sneller gehoopt. Ik ben erg blij dat we samen met onze partners in Vlaanderen en vooral door de persoonlijke steun van minister-president Jan Jambon een goede manier hebben gevonden om de 11de World Choir Games 2021 zo veilig mogelijk te laten verlopen voor alle deelnemers. Dit najaar laten we, samen met de koren van deze wereld, zien dat de internationale koorwereld terug op volle kracht draait en eindelijk weer zingend op een wereldpodium staat!”

Gedetailleerde info over de deelnemende koren, vrijwilligers en mensen die reeds tickets kochten, volgt binnen enkele dagen.

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR en worden in 2021 in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van Event Flanders, een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken, in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Gent en Koor&Stem vzw.

CONTACT

Andy Pieters
Woordvoerder Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir
0499 17 35 84

Olivier Van Raemdonck
Woordvoerder Vlaams minister-president Jan Jambon
047099 91 01

Koenraad De Meulder
Local Organising Committee (Koor&Stem)
00 32 476 63 2919

Henriette Brockmann
INTERKULTUR
00496404 6974942

Heb je nog vragen? Het antwoord vind je waarschijnlijk hier.

(credits foto Studi43)

Csm S 04 WCG2020 Studi43 502a92bbe1

Share this page

30 oktober tot 7 november 2021, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen verbeelding werkt naakte versie
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen