Carolus groepsfoto

deCHORALE

Open Competitie - Vriendschapsconcert - Gemengde volwassenenkoren

Land: België
Dirigent: Paul Dinneweth

Bio

deCHORALE ontstond op initiatief van de Vlaamse componist-dirigent Lodewijk De Vocht. In 1916 vormde hij het dameskoor Constance Teichmann om tot het gemengd koor Chorale Caecilia. Door een reeks opgemerkte uitvoeringen kreeg dit koor een grote nationale en zelfs internationale faam. Naast de grote klassieke werken kwamen ook moderne werken van o.a. Stravinsky, Honegger, Milhaud, Kodaly en Schmitt ruim aan bod. Op zijn 80e verjaardag, na ruim 50 jaar koorleiding, besloot Lodewijk De Vocht het koor te ontbinden. Een groot aantal koorleden wenste de traditie echter verder te zetten en richtte in 1968 het Nieuw Ceciliakoor Antwerpen op, onder de bekwame leiding van Frits Celis.

In 1971 gaf Frits Celis de leiding van het koor door aan zijn collega Frans Dubois. Onder zijn leiding ging de ontwikkeling van het Nieuw Ceciliakoor verder met o.a. jaarlijkse uitvoeringen van de Johannes-Passion van Bach. Na 10 jaar intensieve werking en na opnieuw een plaats aan de top te hebben veroverd met meer dan 130 zangers, nam het koor terug de vertrouwde naam Chorale Caecilia en in 1988 de naam Koninklijke Chorale Caecilia aan. Tegenwoordig is het koor gekend als deCHORALE.

Sinds 2002 wordt het koor geleid door Paul Dinneweth. Van bij zijn aantreden koos hij resoluut voor een dynamische en vernieuwende aanpak, met respect voor het historische fundament van dit legendarische oratoriumkoor. Met vernieuwend artistiek leiderschap slaagt hij erin om deCHORALE op een hoog muzikaal niveau te tillen. De vaste professionele begeleider en repetitor Peter Maus zorgt mee voor een degelijke ondersteuning tijdens de repetities en de professionele stemcoach Kristien Vercammen volgt regelmatig de repetities om stemtechnieken bij te brengen in functie van het werk dat ingestudeerd wordt. Dit resulteert in een breed en uitdagend repertoire op een hoog niveau : 'Die Schöpfung' van Haydn, diverse Requiems (Mozart, Brahms, Duruflé en Lloyd Webber), 'Le Roi David' van Honegger, 'Mirror of Perfection' van Blackford, 'Matthäus-Passion' van Bach, 'Carmina Burana' van Orff, 'Coronation Anthems' van Händel, ‘9e Symfonie’ van Beethoven, ‘2e Symfonie’ van Mahler, ‘Korensymfonie’ van De Vocht, ‘Eternal Light’ van Howard Goodall…

Over dit laatste werk schreef de componist die de uitvoering op 11 november 2018 bijwoonde : “The concert was simply superb. Every detail of it was beautifully thought through and presented, from the slides, lighting & video design to the choice of soloists. I reiterate what I said after the performance: it was the concert of my Eternal Light: A Requiem that Val and I have most enjoyed and thought the most musically polished of all we have witnessed. I am so grateful to all involved - you, the board, the sponsors, the choir, whose months of hard work were rewarded exquisitely on the day, the superb orchestra, stunning soloists and Paul's truly outstanding leadership from the podium. I felt blessed and honoured to hear my work given such a passionate and dedicated interpretation on such a significant and solemn day in our shared histories. And what a magnificent hall!”

DeCHORALE reist ook regelmatig naar het buitenland, met afgelopen zomer een opgemerkte deelname aan het internationale koorfestival “Festival Internazionale Corale Verona Garda Estate” in Italië. (festivalveronagardaestate.eu)

In 2020 missen we de World Choir Games niet. Samen met nu al meer dan 500 ingeschreven koren van over heel de wereld laten we de steden Antwerpen en Gent genieten van de mooiste koorklanken. Een unieke belevenis voor het koorleven in Vlaanderen. DeCHORALE zal optreden in de open competitie.

Repertoire

Deel deze pagina op

Rankings

Meer info volgt in het voorjaar. Wil je voordien al meer info over je koor doorgeven? Contacteer ons en bezorg ons een foto.

30 oktober tot 7 november 2021, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen verbeelding werkt naakte versie
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen