Cantando1

Cantando

Open Competitie - 3 - Gemengde Vocale Ensembles & Kamerkoren

Land: België
Dirigent: Luc Anthonis

Cantando2

Bio

Op 4 september 1989 zet dirigent Luc Anthonis het Cantando in de steigers. Hij kiest zijn zangers na een stemtest, met het oog op het vormen van een homogene koorklank. Cantando wil grotere muziekwerken en liederen brengen uit alle stijlperiodes en genres. Op het programma staan zowel a capella muziek als werken met piano-,orgel- of orkestbegeleiding.

De klemtoon van het repertoire van Cantando ligt op hedendaagse koormuziek (Arvo Pärt, Knut Nystedt, Kim André Arnesen, Pekka Koastiainen, Ola Gjeilo, Morten Lauridsen). Ook Vlaamse componisten als Vic Nees, Rudi Tas, Erika Budai en Kurt Bikkembergs spelen een voorname rol op de repertoirelijst. N.a.v het 20-jarig bestaan vraagt Cantando aan Frank Agsteribbe een werk te schrijven voor koor en orkest. De creatie van dit “Stabat Mater” vindt plaats in november 2009.

De concerten van Cantando lokken enthousiaste reacties uit.

Cantando wint tal van prijzen op gerenommeerde koorfestivals waaronder de prijs van het beste eenstemmige volkslied op de internationale koorwedstrijd Cantate te Maasmechelen (1993). Op de internationale koorwedstrijd van Valmeer (1994) behaalt het koor een eerste prijs met lof van de jury en op de koorwedstrijd van de Konsinjoorkes in Kontich (1995) behaalt Cantando een algemene eerste prijs.
Als hoogtepunt verovert Cantando in 1997 de titel Koor van het jaar. Op deze wedstrijd van de Vlaamse koorfederaties en de televisiezender Canvas kaapt Cantando drie prijzen weg: de persprijs (BAP), de laureaatprijs in de categorie gemengde koren en de hoofdprijs Koor van het Jaar 1997-1998.
In 2000 behaalt Cantando de tweede prijs in de wedstrijd Florilègesde Tours (Frankrijk). In hun reeks worden zij het hoogst geklasseerde Europese koor.
Cantando bemachtigt in 2001 een tweede plaats in de prestigieuze wedstrijd te Maasmechelen en wordt op het provinciaal Koortornooi als eerste Vlaams koor in de Superieure afdeling geplaatst.
In september 2005 wordt Cantando wederom maar zeer verdienstelijk 2de op de internationale koorwedstrijd van Maasmechelen.
2009 is opnieuw een topjaar met in maart een bevestiging in de Superieure afdeling van het provinciaal Koortornooien in september een derde plaats op de internationale koorwedstrijd van Maasmechelen.
In de zomer van 2010 neemt Cantando deel aan de Béla Bartók International Choir Competition in Debrecen, Hongarije. Cantando bereikt de finale en behaalt een derdep rijs. Dirigent Luc Anthonis wordt er beloond met een “Special prize for conductor”. Zowel in 2013 als in 2017 weet Cantando zich te bevestigen in de Superieure afdeling van het Provinciaal Koortornooi van de provincie Antwerpen.

Cantando werkt zowel aan de uitbouw van het repertoire als aan de homogeniteit van de klank binnen de koorgroep. Op concerten en wedstrijden waarderen jury, pers en publiek vooral deze "homogene klank",die naast de "stijlgetrouwe weergave" zorgt voor een "belevenis voor de toehoorders". Met deze citaten in het achterhoofd gaat Cantando verder op de ingeslagen weg.

Facebookpagina:https://www.facebook.com/Cantando-120207278141067/

Website:http://c-koren.be/cantando

Repertoire

  • Pange lingua - György Orban

  • Pater Noster - Jozef Swider

  • Quam pulchra es - Ludo Claesen

  • Ubi caritas et amor - Kim André Arnesen

Deel deze pagina op

Meer info volgt in het voorjaar. Wil je voordien al meer info over je koor doorgeven? Contacteer ons en bezorg ons een foto.

30 oktober tot 7 november 2021, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen verbeelding werkt naakte versie
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen