Altra Voce compr

Altra Voce

Vriendschapsconcert

Land: België
Dirigent: Steven Verplancke

Bio

Beknopte voorstelling

De ambitie van Altra Voce is om als niet-professioneel koor muziek te brengen van een hoog niveau. Daarom laat het zich bij zijn uitvoeringen steeds omkaderen door professionele solisten en muzikanten.

Het koor zelf bestaat uit zo’n 35 zangers: telkens 8 à 10 sopranen, alten, tenoren en bassen. Dirigent is Steven Verplancke. Tot het repertoire behoren, naast grote oratoria, ook andere koorwerken, zowel van oude meesters als van hedendaagse componisten.

Wat achtergrondinformatie

Net vóór corona vierde Altra Voce zijn 50-ste verjaardag. Het koor werd in 1969 opgericht door de Vlaamse componist Herman Roelstraete, die het de eerste jaren ook zelf dirigeerde.

In die vijftig jaar heeft het koor een stevige reputatie uitgebouwd als vertolker van talloze grote werken, zoals de Negende symfonie van Beethoven, de requiems van Mozart, Brahms, Fauré en Verdi, de Messiah van Händel, het Paulus-oratorium van Felix Mendelssohn, en zowel de Johannes- als de Mattheuspassie van Bach, evenals zijn Weihnachtsoratorium.

Ook hedendaagse composities kwamen aan bod, zoals A Child of Our Time van Michael Tippett, het Requiem van Andrew Lloyd Webber, het Magnificat van John Rutter, A Mass for Peace van Karl Jenkins en een groot aantal meerstemmige liederen van Ola Gjeilo, Eric Whitacre, Morten Lauridsen, Samuel Barber en Daniel Elder.

Het koor zorgde daarnaast ook voor twee eigen creaties, dit naar aanleiding van enkele belangrijke historische gebeurtenissen. Zo was er in 2003, bij de herdenking van 700 jaar Guldensporenslag, de creatie van het oratorium Edel Vlaminghen thoont uwen Aert, gecomponeerd door Kurt Bikkembergs in opdracht van Altra Voce. En eind 2014 was er, 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, de creatie van Onvoltooid landschap, eveneens op vraag van Altra Voce gecomponeerd door Maarten Van Ingelgem op tekst van Annelies Verbeke.

De lockdown legde het koorleven plat: repetities en concerten vielen weg. Toch bleef er een minimum aan contact mogelijk via virtuele platformen. De dirigent stuurde vooraf de door hemzelf ingezongen partituren per stemgroep door, en op het moment van de repetities gaf hij online de nodige instructies en kon ieder, met de steun van de pianobegeleiding, de eigen partituur thuis hardop meezingen. Zo werd vermeden dat de opgebouwde kennis verloren zou gaan, en tegelijk bleef ook het groepsgevoel binnen het koor enigszins bewaard.

Toch was het voor ieder een verademing toen de repetities vanaf september opnieuw live konden doorgaan, zodat er nu weer volop geoefend kan worden voor het volgende concert: de St John Passion van Bob Chilcott.

Share this page

30 oktober tot 7 november 2021, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen verbeelding werkt naakte versie
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen