Missie, waarden en historiek

Waarvoor staan de World Choir Games?

Onze missie

De World Choir Games 2021 Flanders hebben als missie de community rond zingen in Vlaanderen exponentieel te doen groeien (cultuur) én te laten zien dat Vlaanderen een culturele, gastronomische en toeristische regio is die heel veel te bieden heeft voor Belg en buitenlander (toerisme).

Ga zingen!
We zijn ervan overtuigd dat de mondiale samenzang tijdens de World Choir Games een ideaal middel is om een positieve en verbindende boodschap te brengen aan onze samenleving. We hopen ook dat het evenement veel Vlamingen opnieuw zal aanzetten om te genieten van samenzang en de weg naar een koor te vinden of er zelf één op te richten. Of je nu in de douche zingt of enkel opera, zingen is echt voor iedereen!

Geniet van Vlaanderen
De World Choir Games bieden een unieke kans aan zangers en koorliefhebbers van over heel de wereld om Vlaanderen te ontdekken. Wij streven ernaar om alle deelnemers een diepgaande toeristische beleving aan te bieden en de reputatie van Vlaanderen in zowel binnen-en buitenland als reisbestemming op de kaart te zetten. We zijn er zeker van dat in november 2021 11 000 zangers terug naar huis zullen vertrekken met een breed en gediversifieerd beeld van onze regio, en met positiviteit dit verhaal zullen verspreiden in hun thuisbasis.

Iedereen is welkom
Dit project is geen project dóór en vóór koren. Het is een project door koren, voor een zeer breed publiek! Dat bewijzen de vele, gratis evenementen voor iedereen: in totaal 559 evenementen! We willen ook zo veel mogelijk kansengroepen betrekken en de mogelijkheid bieden aan hen om deel te nemen aan de World Choir Games.

Koorzingen = hip
We willen vooral ook naar niet-koorzangers toe het imago van koorzingen updaten met een eigentijds beeld dat aansluit bij reeksen als Glee, films als Pitch Perfect en Step Up, zonder de fans van Les Choristes of Klara af te schrikken.

Belang van amateurkunsten in Vlaanderen versterken
Vlaanderen is een regio die kan teren op een rijke culturele geschiedenis en een dynamisch cultureel weefsel dat wereldwijd erkend en geroemd wordt. Onze zangcultuur en koortraditie is er om fier op te zijn, en een belangrijk verbindend element in onze Vlaamse cultuur. Vandaag zijn er in Vlaanderen 35.000 actieve zangers in meer dan 1.000 koren. Ook andere cultuurorganisaties doen het goed: maar liefst 1 op 3 Vlamingen zijn direct of indirect betrokken bij een amateurkunstenorganisatie. Hiermee staan we wereldwijd bovenaan de lijsten op het vlak van cultuurparticipatie. Met de World Choir Games willen we het belang van amateurkunsten in het culturele veld extra benadrukken.

Parade of Nations INTERKULTUR 3
Best Of IK WCG Nolte Photography 2 min

Onze waarden

Om het in één zin samen te vatten:

SING TOGETHER, SHARE HAPPINESS

CULTURELE WAARDEN

 • Participatie
  Dit project is geen project dóór en vóór koren. Het is een project door koren, voor een zeer breed publiek, voor 1500 vrijwilligers, voor kansengroepen, voor muziekprofessionals, voor toeristen, voor ... .

 • Toegankelijkheid bij het publiek
  Extra inspanningen worden geleverd om mensen in armoede, ouderen, kinderen en jongeren als publiek te laten deelnemen. Vrijuit is hierin de centrale partner, via welke weg we meer dan 500 tickets ter beschikking zullen stellen aan zeer sterk verminderde ticketprijzen, aangevuld met de nodige en goed aangepakte informatievoorziening voor deze doelgroep.

 • Inclusie en diversiteit op het podium
  We staan erop dat de 11de editie de meest open, inclusieve en succesvolle editie van de World Choir Games zal zijn. Er worden bijzondere inspanningen gedaan om kansengroepen te betrekken bij dit grootse evenement. Het gaat daarbij zowel over mensen met geestelijke of fysieke beperkingen als kansengroepen die om diverse redenen uitsluiting of drempels ervaren op het vlak van cultuurbeleving. Koren voor slechthorenden, daklozen, gedetineerden, vluchtelingen, zwangere vrouwen, personen met dementie, ... : zij krijgen allemaal hun plaats tijdens de World Choir Games dankzij de koorvlamconcerten, Jury on Tour, ...

 • Talentontwikkeling
  Binnen de koorwereld versmelten amateur- en professionele kunsten met elkaar en helpen ze elkaar groeien en sterker worden. Die impact willen we binnen Vlaanderen graag nog versterken door onder andere het aanbieden van coachings en workshops.

 • Innovatie
  Innovatie in de koorwereld is nu meer dan ooit aan de orde. Corona vraagt om nieuwe aanpakken voor zangers, en daar zetten de World Choir Games op in. De WCG worden een hybride evenement, met een Virtual Village voor streamings, competitie en ontmoeting. Daarnaast werken we ook met IMEC aan een Choir Box, die een oplossing biedt voor vertragingen op bestaande systemen als Teams, Zoom, etc dat samenzingen bemoeilijkt. De technologie wordt tijdens de WCG voorgesteld!

TOERISTISCHE WAARDEN

 • Bijdragen tot de florerende bestemming Vlaanderen
  Bezoeker, bewoner en ondernemer vormen samen 1 florerende gemeenschap. De World Choir Games brengt deze drie doelgroepen samen rond 1 project, elk vanuit zijn eigen perspectief, maar 1+1+1=5. In het laatste jaar ontdekten we allemaal hoe mooi Vlaanderen is!

 • Vlaanderen laten stralen!
  Hotels, horeca, vlucht- en busmaatschappijen, ... allen hebben ze het na corona ontzettend moeilijk. Dit project geeft hen een positieve duw in de rug! Dankzij the World Choir Games 2021 Flanders vertrekken in november 2021 meer dan 4.000 buitenlanders terug naar huis als ambassadeurs voor Vlaanderen. Zij zullen een breed en gediversifieerd beeld van onze regio opgevangen hebben, en met positiviteit dit verhaal verspreiden in hun thuisbasis.

 • De sociale cohesie versterken door verbinding en positiviteit
  Dit is vandaag zò belangrijk. Na maanden van weinig sociaal contact, zal koorzang haar maatschappelijke functie con brio kunnen uitoefenen! Het is een uitgelezen manier om verschillende groepen in de maatschappij (terug) te verbinden en zorgt op een organische manier voor meer begrip en minder verzuring.

ALGEMENE WAARDEN

 • Duurzaamheid & legacy
  The World Choir Games is geen project met een eenmalige impact. We zetten in op een langetermijnvisie waarin we als doelstellingen meer mensen aan het zingen willen krijgen, de sociale cohesie en het lokaal cultuurbeleid willen versterken, het opgebouwd 'kapitaal' herinzetten voor toekomstige events en een continue kwaliteitsverbetering willen doorvoeren door inbedding van koor coachings en workshops met professionele muzikanten.
 • Ecologisch bewustzijn
  De duurzaamheidsgedachte die we hanteren, geldt niet enkel voor de koorwereld, maar voor de hele wereld. Elke beslissing die we maken doen we niet enkel met respect voor onze medemens, maar ook met respect voor de natuur. We zijn ons zeer bewust van onze impact als mens op het klimaat en het milieu. Zo hebben we bijvoorbeeld een duurzaam mobiliteitsplan uitgewerkt om zowel de Vlaamse als buitenlandse koren zich te laten verplaatsen op de minst milieubelastende wijze.

Onze brand promise sluit mooi aan op onze waarden:

“We celebrate the power of singing”

Gent5
Antwerpenstandbeeld

Historiek

De World Choir Games zijn aan hun elfde editie toe. Ze werden voor de eerste keer georganiseerd in Linz (Oostenrijk) in 2000 en worden elke twee jaar gehouden in een ander land in de wereld.

De 11de Games in Vlaanderen wilden de grootste editie zijn, met meer dan 25.000 zangers ingeschreven voor de originele editie. Door corona is dit niet meer het streefdoel. Wél willen we de meest memorabele editie zijn!

Vorige edities vonden plaats in:

 • Tschwane (Zuid-Afrika), 2018
 • Sochi (Rusland), 2016
 • Riga (Letland), 2014
 • Cincinnati (USA), 2012
 • Shaoxing (China), 2010
 • Graz (Oostenrijk), 2008
 • Xiamen (China), 2006
 • Bremen (Duitsland), 2004
 • Busan (Zuid-Korea), 2002

Toekomstige edities gaan door in:

 • Vlaanderen (België), 2021
 • Gangneung (Zuid-Korea), 2022
 • Auckland (Nieuw-Zeeland), 2024

Wie organiseert de World Choir Games 2021 Flanders?

De World Choir Games worden georganiseerd op initiatief van Interkultur en EventFlanders, een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media, en het Departement Buitenlandse Zaken en Sport Vlaanderen, in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Gent en Koor&Stem vzw.

Koor&Stem vzw organiseert de World Choir Games 2021 Flanders voor de Vlaamse Overheid. Koor&Stem is het aanspreekpunt voor koren en vocale muziek en verenigt meer dan 1.000 Vlaamse koren. Ze promoot samenzang op alle mogelijke manieren. Dirigenten, zangers en bestuursleden van amateurkoren kunnen er terecht voor advies, vorming en podiumkansen en buiten de koorwereld is de vereniging ook actief in het onderwijs en de zorgsector. Initiatieven zoals Koorklank, Doewap, De Stem van ons Geheugen en Singing Brussels werden de afgelopen jaren succesvol gelanceerd en verder uitgebouwd.

Better is one day Screenshot 4

30 oktober tot 7 november 2021, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

 • Vlaanderen verbeelding werkt naakte versie
 • interkultuur
 • Koor Stem
 • Gent
 • Antwerpen